gelato

Gelato a zwykłe lody

Polacy uwielbiają lody. W ostatnim czasie jednak coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na to, jakie lody kupuje. Jak się bowiem okazuje w praktyce, lodziarnie i kawiarenki, w których widnieje napis „gelato” przyciągają wielu smakoszy dobrych lodów. Być może coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, iż jest spora różnica między gelato, a tradycyjnymi, dobrze znanymi wszystkim kulkami lodów, które każdy wielokrotnie próbował w swoim życiu. Czym więc gelato wyróżniają się na tle innych lodów? Czy gelato zastąpią za jakiś czas tradycyjne lody? Jakie smaki zachwyciły fanów lodów? Gdzie ich najlepiej szukać? Czy deser ten smakuje również dzieciom? Na tego rodzaju pytania zainteresowani z pewnością znajdą odpowiedzi w poniższym artykule. 

Gelato – włoskie smaki w Polsce?

Będąc na wakacjach za granicą turyści widząc miejsca z napisem „gelato” mają pewność, iż kupią w nich lody. Co ciekawe, w Polsce coraz częściej można spotkać się z tymi samymi napisami również w naszych restauracjach, kawiarniach, a także lodziarniach. Napis ten nie ma bowiem zachęcić obcokrajowców do odwiedzenia konkretnych miejsc. Wskazuje on bowiem jednak na to, iż w danym miejscu można kupić konkretne włoskie ody. Każdy, kto doskonale zna się na lodach będzie wiedział, że napis „gelato” odnosi się do włoskich lodów, które jednak różnią się od tych tradycyjnych, klasycznych lodów. Być może dla osób, które sięgają po lodowy deser sporadycznie różnica na pierwszy rzut oka będzie niewyczuwalna. Smakosze lodów z pewnością jednak dostrzegą, iż smak, konsystencja, a nawet zapach gelato jest wyjątkowy, dlatego też można szybko odróżnić jedne od drugich. Wiele osób może zastanawiać się w tym momencie, czym takie lody mogą się różnić. Przecież od wieków znana się receptura na lody, a producenci prześcigają się tylko w tworzeniu rozmaitych smaków, by wyjść naprzeciw jak największej liczbie odbiorców. W praktyce jednak wygląda to tak, że gelato zachwyciły klientów poza granicami naszego kraju i dlatego też, coraz częściej można je skosztować również w Polsce. Koneserzy lodów zgodnie twierdzą, że kto choć raz spróbuje oryginalnych gelato, nie będzie chciał już sięgać po klasyczne lody. 

Gelato a klasyczne lody – podobieństwa i różnice

Każdy, kto był we Włoszech z pewnością nie raz spotkał się z terminem gelato (oznaczającym lody), gdyż Włosi zakochani są w lodach, dlatego też zarówno na klimatycznych uliczkach, jak i w centrum miast nie może ich zabraknąć. Mimo tego, że lody robi się z kilku prostych składników, to jednak z roku na rok w lodziarniach i kawiarniach pojawia się coraz więcej wyszukanych smaków lodów. Jest wręcz niezliczona ilość smaków oraz rodzajów, które uwielbiane są przez klientów. Producenci lodów i to nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie eksperymentują bazując na klasycznym składzie lodów (żółtka, śmietana, cukier i mleko). Dodają rozmaite składniki, tworząc w ten sposób nowe smaki. Do lodów idealnie sprawdzają się takie dodatki jak: owoce, soki owocowe, czekolada, orzechy, alkohol itp. Mimo, iż gelato powstają z tych samych składników, to jednak klienci mogą zauważyć, że ich konsystencja jest gładsza, delikatniejsza i bardziej kremowa. Dlaczego tak się dzieje, skoro zarówno gelato, jak i tradycyjne lody powstają na bazie śmietany, mleka i cukru? Otóż, sekret tkwi w proporcjach, a także w doborze dobrych składników przy produkcji gelato. Producenci gelato zgodnie twierdzą, iż w tym przypadku bardzo ważne jest to, by dodać śmietanę, która zawiera mniej tłuszczu. Wielu z nich zrezygnowało z dodawania żółtek. Bardzo ważne są także proporcje wskazanych składników. Gdy doda się więcej mleka niż tłustej śmietany, lody będą delikatniejsze. Do gelato także można dodać przeróżne dodatki, by uzyskać wyjątkowe smaki. Co ciekawe, wszystkie składniki najpierw się gotuje, by uzyskały odpowiednią konsystencję, a następnie są one schładzane. Dodatkowo, gelato podawane są klientowi w odrobinę wyższej temperaturze niż tradycyjne lody (niekiedy jest to nawet temperatura o 10 stopni wyższa), co także ma wpływ na ich smak oraz konsystencję. Lody są miękkie, subtelne, co pozwala delektować się ich smakiem powoli. Niezwykle istotne też to, w jaki sposób gelato są ubijane. Większość znawców lodów zgodnie twierdzi, iż nawet to, że gelato są ubijane na znacznie niższych obrotach, niż tradycyjne lody ma duży wpływ na to, iż są tak wyjątkowe. Trzeba przyznać, że te wszystkie zabiegi wpływają na to, że gelato tak dobrze się prezentują, a ich smak zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Panie zdecydowanie częściej wybierają gelato, gdyż posiadają mniej tłuszczu i cukru niż tradycyjne lody, a to oznacza, iż nie są tak bardzo kaloryczne. 

gelato

To warto wiedzieć!

To, co przekonuje wiele osób do gelato, to z pewnością ich naturalny, prosty skład. Coraz większa część społeczeństwa zwraca uwagę na to, co je. Nawet deser powinien być dobrej jakości, dlatego też nic dziwnego, że gelato odkąd pojawiły się na rynku, od razy zyskały rzeszę klientów. Warto podkreślić, iż producenci gelato zwracają uwagę na to, by były one zrobione z naturalnych, dobrych jakościowo składników. Jest to istotna kwestia, gdyż klasyczne lody nie zawsze są zrobione z dobrych składników. Niestety, coraz częściej w popularnych lodziarniach można znaleźć lody, w których znajduje się mnóstwo barwników, konserwantów i innych sztucznych dodatków. Takie lody pięknie prezentują się w lodówce, mają wyrazisty kolor, intensywny zapach, a różnorodnych smaków jest niekiedy tak dużo, że klient nie wie, co wybrać. Zdarza się również, że w niektórych miejscach są sprzedawane lody bardzo kiepskiej jakości, gdyż powstają z proszku lub z przeróżnych mieszanek. Producenci gelato pilnują tego, by tego rodzaju deser był całkowicie naturalny, zdrowy i smaczny dla konsumenta. Dlatego też do gelato dodawane są świeże owoce, miód, dobra jakościowo czekolada lub kakao, znane alkohole, znakomite soki itp. Dzięki temu, że dodaje się również do nich sprawdzone, najlepsze składniki – nie trzeba dokładać choćby cukru. Wiele osób wychodzi nawet z założenia, że lepiej wyprodukować mniej gelato, za to doskonałej jakości, niż stworzyć lody przepełnione chemią, które będzie można sprzedawać klientom przez kilka (a nawet kilkanaście) dni, gdyż takie lody nie psują się zbyt szybko. Jest to więc jedna z głównych różnic pomiędzy gelato, a klasycznymi lodami. Ich termin do spożycia ze względu na brak konserwantów jest znacznie krótszy, niż lodów, które nafaszerowane są sztucznymi składnikami, dlatego też mogą znacznie dłużej być sprzedawane w lodziarniach, sklepach lub w kawiarniach.

W czym tkwi sekret delikatnej konsystencji?

Jak wspomniano w powyższym akapicie, producenci wytwarzający gelato używają trochę innej techniki, niż w przypadku tworzenia klasycznych lodów. Być może ma na to wpływ, iż producentom gelato nie zależy na masowej produkcji, tylko skupiają się na jakości oraz smaku. Dlatego też, ważne jest to, w jaki sposób gelato są ubijane. To właśnie ten moment ma ogromne znaczenie, jaki smak oraz konsystencję uzyska się na koniec. Przy ubijaniu masy każdy szczegół ma istotne znaczenie. Eksperci od gelato wskazują, iż do masy powinno dostać się tylko około 30% powietrza, co skutkuje tym, iż gelato są gładkie, delikatne i mają tak znakomitą konsystencję. Dodatkowo, są ciężkie i wyraziste. Dla porównania lody tradycyjne mają niekiedy 50-80% powietrza, co przyczynia się do tego, że bywają wodniste i lekkie. Każdy, kto zajmuje się produkcją gelato chce, by jego produkty dotarły do jak największej liczby osób i zyskały wśród nich znakomite opinie. Tym samym z roku na rok powstają nowe, wyśmienite smaki. Trzeba jednak przyznać, że nawet, gdy w kawiarni oferowanych jest tylko kilka rodzajów gelato, to i tak cieszą się one ogromnym zainteresowaniem wśród klientów. Coraz więcej osób bowiem wybiera naturalne, proste gelato ze znakomitym składem, niż sztuczne, barwione lody, które smakują tak samo mimo innych nazw. 

gelato

Gdzie je znaleźć?

Nie każdy ma możliwość, by spróbować wyjątkowych gelato we Włoszech. W związku z tym, iż popularność ich rośnie, na mapie Polski z każdym sezonem pojawiają się nowe punkty, w których można skosztować oryginalnych, wybornych gelato. W większości dużych miast powstały miejsca (lodziarnie i kawiarnie), które oferują klientom gelato dokładnie takie, jak opisano wyżej. Każdy, kto chce spróbować wyrazistych, smacznych gelato od najlepszych, doświadczonych producentów z pewnością się nie zawiedzie. Większość osób zdecydowanie wybiera klasyczne smaki (takie jak choćby: śmietankowy, czekoladowy, czy też truskawkowy). Coraz częściej zdarzają się również osoby, które eksperymentują i wybierają nowości, które również powstały z całkowicie naturalnych składników. Trzeba przyznać, że w upalny dzień lub na chandrę – nie ma lepszego deseru. Idealnie pasuje do mocnej kawy, jak i chłodnej lemoniady. Takich gelato jak są w Polsce z pewnością nie powstydziliby się producenci lodów z największych stolic świata. Warto jednak zawsze upewnić się, czy miejsce, które oferuje taki deser klientom, nie wprowadza go w błąd. Jak bowiem wskazano powyżej, gelato różnią się od klasycznych lodów nie tylko składem, ale również konsystencją, smakiem itp. Cena za porcję gelato także jest wyższa niż w przypadku porcji tradycyjnych lodów. 

Warto spróbować

Jest wiele osób, które z pewnością nie próbowało jeszcze gelato. Będąc więc obok miejsca, które oferuje gelato – obowiązkowo trzeba je spróbować. Już wiele osób przekonało się o tym, że gelato wiodą prym zostawiając klasyczne lody w tyle. Ci co uwielbiają proste, smaczne, naturalne desery z pewnością będą zachwyceni. Osoby, które dbają o linie, mogą bez obaw również się skusić na ten deser. Bez względu na to, jaki smak wybierze klient będzie zachwycony, gdyż gelato smakują wybornie. Bez problemu można również eksperymentować i tworzyć z nimi wyśmienite, kolorowe desery z przeróżnymi dodatkami w postaci: wafelków, polewy, owoców itp. Gelato doskonale nadają się na deser na różne uroczystości. Warto delektować się ich smakiem, gdyż tak właśnie smakują oryginalne, włoskie lody, którymi zachwycają się turyści z całego świata.

Leave a Comment