pasożyty jelitowe

Pasożyty jelitowe – co powinieneś o nich wiedzieć?

Czym są pasożyty?

Z naukowego podejścia pasożytem nazywamy organizm, który do odżywiania, a co za tym idzie przetrwania potrzebuje innego osobnika. Najpopularniejszy podział pasożytów dzieli je na wewnętrzne (żyjące wewnątrz ciała żywiciela) oraz zewnętrzne (bytujące na skórze czy włosach).

Ludzkie pasożyty wewnętrzne:
pierwotniaki (np. lamblia)
płazińce (np. tasiemiec)
obleńce (włosień)


Ludzkie pasożyty zewnętrzne:
Komary i kleszcze (żywią się krwią)
wszy i świerzbowce (żyją na powłokach ciała)


Co ciekawe, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że pasożyty są powodem pawie 15 milionów zgonów rocznie, co stanowi aż 25% ogólnego wskaźnika śmiertelności. Choroby pasożytnicze bardzo często występują w krajach mało rozwiniętych i tropikalnych. Przyczynia się do tego brak higieny, skażenie wody i sposób przygotowywania posiłków.

Przyjrzyjmy się bliżej pasożytom jelitowym, do których zaliczane są najczęściej występujące owsiki, glisty ludzkie, tasiemce, węgorki jelitowe i lamblie.

Jak dochodzi do zakażenia pasożytami jelitowymi?

Do zarażenia pasożytem może dość w bardzo wielu sytuacjach. Kontakt z chorobotwórczym organizmem możemy mieć na wakacjach, siłowni, basenie czy hotelu. W wielu przypadkach wystarczy zjedzenie niedomytego owocu czy warzywa, brudne ręce, spożycie nieprzegotowanej wody czy kąpiel w zbiorniku wodym. Przyczyną zarażenia glistą ludzką jest najczęściej zjedzenie nieumytych warzyw i owoców. Mięso wieprzowe może być źródłem larw włośnia, natomiast tasiemcem możemy zarazić się poprzez spożywanie niedogotowanego, nieświeżego mięsa.

Dodatkową przyczyną może być kontakt z chorym, używane tych samych środków higieny lub niewłaściwa higiena rąk.

Objawy choroby pasożytniczej jelit.

Organizmy te wyjątkowo upodobały sobie ludzki układ pokarmowy. Niestety bardzo często początkowe objawy są niezauważalne i bagatelizowane, a wykrycie pasożyta jest zupełnie przypadkowe. Wyniszczają powoli organizm swojego żywiciela (człowieka), doprowadzając go do coraz gorszego tanu zdrowia. Bardzo często objawy mylone są z innymi chorobami, a diagnoza następuje po bardzo długim czasie od zarażenia.

Do najczęstszych objawów wywoływanych przez pasożyty jelitowe należą:

  • częste, nawracające bóle głowy
  • nudności 
  • bóle brzucha 
  • drastyczny i nagły spadek masy ciała 
  • problemy z apetytem 
  • senność
  • wzdęcia 
  • biegunki 
  • anemia
  • podrażnienia skóry 
  • ciągłe uczucie zmęczenia
  • nudności 

Co ważne, osoby cierpiące na choroby pasożytnicze mogą wydalać pasożyty (lub ich części), jaja lub larwy w kale.

Jak zdiagnozować pasożyty jelitowe?

W przypadku podejrzenia choroby pasożytniczej podstawowym badaniem diagnostycznym jest badanie kału. Jaja lub larwy mogą nie być obecne w kale za każdym razem, pomimo obecności pasożyta w naszym organizmie. Z tego powodu pobiera się kilka próbek do analizy (najczęściej 3 razy, co ok. 4 dni).

Jeśli badanie kału nie potwierdzi ich obecności w organizmie, można wykonać dodatkowe badanie na antygeny pasożytów lub metod swoistych przeciwciał z surowicy krwi. Istnieje również metoda wykrywająca materiał genetyczny pasożyta — PCR. Niestety badania biochemiczne bardzo często są dla pacjenta trudno dostępne i kosztowne.

Jak wygląda leczenie chorób pasożytniczych jelit?

Leczenie konwencjonalne
W procesie wychodzenia z choroby kluczowe jest przyjmowanie specjalnych leków przepisanych przez lekarza, po wcześniejszej diagnozie. Specjalista ustala dawkę oraz typ substancji indywidualnie, po analizie wyników i wywiadzie z pacjentem. Do najczęściej stosowanych substancji podczas leczenia chorób pasożytniczych jelit należą: pyrantel, mebendazol oraz albendazol.

Naturalne wspomaganie leczenia
Uzupełnieniem konwencjonalnego leczenia może być stosowanie preparatów naturalnych i ziół. Do najczęściej stosowanych roślin należą:ziele krwawnika, wrotycz, piołun oraz kruszyna. Skuteczna może okazać się także szałwia, imbir, tymianek czy koper włoski.

W trakcie leczenia warto szczególną uwagę zwrócić na dietę. Należy ograniczyć cukier oraz pszenicę. Warto natomiast do codziennej diety włączyć czosnek, kiszonki i przyprawy takie jak: imbir, ostra papryka goździki i pieprz cayen.

Należy pamiętać, że w trakcie diagnozy i leczenia chorób pasożytniczych jelit konieczny jest kontakt i pomoc lekarza.

 

Leave a Comment